fbpx

Ретуш

Ретушът или още постобработката на фотографиите след заснемането е процес използван още от създаването на фотографията. Всеки кадър, който става за употреба се обработва допълнително за донастройка на цветността, получаване на желан ефект, отстраняване на дефекти или нежелани обекти от кадъра.

В зората на фотографията тези процедури са се извършвали при копиране на снимките на хартия като копистите са използвали ръцете си като са извършвали движения напомнящи на езически ритуали. Тези движения между негатива и хартията за копиране по време на копирането е помагало на кописта да експонира добре определени части от кадъра и да замъгли други части, които в последствие са излизали по-затъмнени на снимката.

Друг прийом от зората на фотографията е директното рисуване върху стъклената плака или върху филма в по-късен етап от развитието на фотографията.

В съвременната фотография всичко това се извършва много по-лесно с помощта на съвременните компютри и специализираните за това програми.

Разлики от различни видове ретуш (постобработка) на заснетите кадри - преди и сега.

Ретуш (постобработка) за настройка на цветност, осветеност и обща корекция на кадъра.

Спот ретуш (постобработка) - за подсилване ефекта на обекта и неглижиране на фона.

Ретуш (постобработка) за отстраняване на обекти и петна върху фона.

Добавяне на небе при изгоряло такова.

Смяна на небе за по-привлекателен вид.

Пормяна на цвета на даден елемент от композицията - в случая каската

Арт ретуш (постобработка) - коренна промяна на цветността, спот промяна на цветността, подсилване на определени части от кадъра с цел визуализиране на слаби участъци от кадъра, добавяне и или подсилване на петна от кадъра за промяна на въздействие на кадъра.

Този кадър е правен на силно слънце. Контрастът е много висок. Има области, които изглеждат като изгорели (напълно бели петна без информация за съдържанието им). При ретуша е намален контраста и осветеността в светлите участъци, което премахва усещането за изгорено, добавен е отенък, който прави кадъра да изглежда по-слънчев.

Този кадър е правен в ранния следобед без UV филтър, поради което небето изглежда бяло. Поради силното слънце и валежите предния ден има мараня в ниските части между хълмовете. Лекото засилване на контраста и затъмнение на светлите области в горната част на кадъра очертават облаците и затъмняват небето като му придават характерния син цвят, а също така и подсилват контурите на хълмовете.

Този кадър на остров Свети Иван е правен рано сутрин преди изгрев слънце. Много е тъмен и безличен. При ретуша е засилен контраста и наситеността на цветовете особено в синята гама. Добавени са петна на осветяване и затъмняване на кадъра. В резултат на постобработката се е получил много драматичен и въздействащ кадър.

Също така безличен кадър на рибари преди изгрев се превръща в зрелищен и въздействащ кадър благодарение само на цялостна цветова корекция по време на ретуша на кадъра.